Blog

13 feb

Pieter Derveaux is een gediplomeerd Maître-Sommelier, maar behaalde daarnaast ook getuigschriften van Meester in wereldwijnen,Italiaanse,  Duitse en Oostenrijkse wijnen en Porto. In zijn Wijnhuis Pieter in de Ieperstraat in Staden verhandelt hij exclusieve en met vakkennis uitgeselecteerde wijnen en whisky’s. Respect voor de streekeigen Europese wijnen is de hoofdmotivatie voor het...


12 feb

Een hoogtepunt in het lenteseizoen, althans voor de lekker bekken.

Zij die genieten van een koninklijke groente: asperges. Feest indien ze begeleid worden met frisse, pittige wijntjes zoals die uit de Elzas.

Ons kennende, onderweg door Europa, vonden we in onbekende wijnhoekjes lekkere wijntjes die elke wijnliefhebber...


21 sep

Iedere wijn kent zijn eigen temperatuur waarop hij het lekkerst wegdrinkt en alles geeft wat hij in zich heeft.

  • Zoete witte wijnen of likeurwijnen, champagne en mousserende wijnen worden tussen 6 en 8 °C geserveerd. Bij een lagere temperatuur blijft het aroma van de wijn opgesloten waardoor degene die de wijn proeft veel genot onthouden wordt.
     
  • Droge...

19 sep

Karafferen.

Welke wijn moet verlucht worden?  Zowel sommige rode en witte wijnen hebben hulp van een karaf nodig. Vooral jonge rode wijnen met veel kracht kan je wat verzachten door te verluchten. Ze hebben veel jong fruit met strakke tannine.  Jonge soepele rode drinkwijnen hoeven geen karaf, ze evolueren dan te snel.  Sommige witte wijnen bloeien open na het karafferen, namelijk...


17 sep

Decanteren

Welke wijn decanteren? Oudere wijnen hebben na hun lange rijping bezinksel gevormd in de fles. Decanteren is eigenlijk het zeer zorgvuldig overgieten van oudere wijn in een smalle karaf. De wijn moet liefelijk voorbereid worden om gedecanteerd te worden. Dit start al reeds enkele dagen voordien. De flessen rijpen liggend in de kelder, als ze te bruusk uit de rekken...