Op welke temperatuur  wijn serveren?

21
sep

Iedere wijn kent zijn eigen temperatuur waarop hij het lekkerst wegdrinkt en alles geeft wat hij in zich heeft.

  • Zoete witte wijnen of likeurwijnen, champagne en mousserende wijnen worden tussen 6 en 8 °C geserveerd. Bij een lagere temperatuur blijft het aroma van de wijn opgesloten waardoor degene die de wijn proeft veel genot onthouden wordt.
     
  • Droge witte wijn en rosé wijn worden weliswaar koel maar toch op een iets hogere temperatuur geserveerd, namelijk tussen 8 en 12 °C. Bij hogere temperatuur zouden ze aan temperament en allure inboeten.
     
  • Licht rode wijnen smaken het lekkerst tussen de 12 en 14°C.
     
  • Rode wijnen met meer kracht en body worden “ gechambreerd ” geserveerd, dat wil zeggen tussen 15 en 18°C.

Het is een algemene regel dat jonge wijnen koeler geserveerd worden dan de oude. De temperaturen kunnen afwijken als een wijn bepaalde accenten moet laten proeven bij een bepaald gerecht. Vraag raad bij uw wijn verkoper.

Hoe een wijn chambreren?

Vroeger betekende chambreren dat men de wijn op kamertemperatuur bracht. Toen heerste er echter in de slecht verwarmde vertrekken een lagere temperatuur dan nu.

Men gebruikt nog steeds het woord “ chambreren“ maar dat betekent dat men de wijn op een temperatuur van 16 tot 18°C en geen 20 tot 22° C. 

Een fles wijn dien net uit de kelder komt, heeft een temperatuur van 11 tot 14°C. Om hem op een temperatuur van 16 tot 18 °C te brengen, hoeft men de fles alleen maar in een warmer vertrek te zetten totdat de gewenste temperatuur bereikt is. Daarbij is het wel zaak hem niet vlak bij een warmtebron te plaatsen. Aangezien wijn in het glas al gauw te warm wordt, kan deze beter te koud dan te warm worden geserveerd.

Bekijk je ook even onze andere blogs ?

Pieter Derveaux is een gediplomeerd Maître-Sommelier, maar behaalde daarnaast ook...

Een hoogtepunt in het lenteseizoen, althans voor de lekker bekken.

...

Karafferen.

Welke wijn moet verlucht worden?  Zowel sommige rode en witte wijnen...