Welke wijn bij asperges?

12
feb

Een hoogtepunt in het lenteseizoen, althans voor de lekker bekken.

Zij die genieten van een koninklijke groente: asperges. Feest indien ze begeleid worden met frisse, pittige wijntjes zoals die uit de Elzas.

Ons kennende, onderweg door Europa, vonden we in onbekende wijnhoekjes lekkere wijntjes die elke wijnliefhebber aanzet tot creativiteit. We hebben groene en paarse asperges en degene die het daglicht niet zagen. Die laatste zijn de witte ze worden geteeld in volle zanderige grond. Subliem...... niet te versmaden. De beste witte komen uit België en Nederland. We zien er uit Frankrijk, Spanje, Peru en Chili op onze markt. Ze zijn iets draderig, hebben een mindere fijne smaak en een minder uitgesproken karakter dan die uit ons Belgen land. Asperges zijn van nature iets bitter.

Het is afhankelijk van hoeveelheid van Asperges in het gerecht, welke wijn er bij hoort. Hoe meer de asperges in het gerecht domineren, hoe meer we de keuze van de wijn moeten verfijnen. Zijn de Asperges gekookt dan serveren we een frisse wijn met een vegetaal karakter en die beendroog is. Eigenlijk is de asperge niet zo gemakkelijk en vooral als we ze op zijn Vlaams bereiden. We proeven bitter, mollig en ziltig, dit is samen moeilijk in wijn terug te vinden. Best is één smaak te kiezen, let wel dat de andere smaken hierdoor geaccentueerd worden.

Bakken we de Asperges dan zijn ze wat pittiger en hebben we een wijn nodig met meer karakter en uit een warmer klimaat, beetje voller maar toch met frisse tonen. Als we asperges gebruiken als garnituur dan zakken ze wat naar de achtergrond, maar hier is het nog steeds aangeraden een wijn te serveren met een groen tintje.

Bekijk je ook even onze andere blogs ?

Pieter Derveaux is een gediplomeerd Maître-Sommelier, maar behaalde daarnaast ook...

Iedere wijn kent zijn eigen temperatuur waarop hij het lekkerst wegdrinkt en alles geeft wat...

Karafferen.

Welke wijn moet verlucht worden?  Zowel sommige rode en witte wijnen...